Kosten verrekenen naar ZZP'er

In dit artikel leggen we uit hoe je eventuele kosten naar ZZP'ers kunt doorrekenen. Bijvoorbeeld kosten van trainingen, of juist een vaste bijdrage voor het maken van facturen door jullie.

De toepassing van deze kosten is breed, een training of een bemiddelingsfee zijn slechts twee voorbeelden van toepassingen. Wij noemen dit Producten, en zo zullen we er ook in de rest van dit artikel naar refereren. Kijk je liever een filmpje? Kijk dan onderaan. 

Als eerste, een product aanmaken 

Hoe maak je een product aan in clevergig. 

 • Vanuit instellingen (tandwiel icoon)
 • Vervolgens onder 'Facturering' op  klik je hier op 'aanvullende producten'
 • Hier zie je nu 'Aanvullende producten' staan
 • Voeg je product(en) toe

Bij het aanmaken van producten kun je kiezen voor een tarief per factuur,  per dienst of een tarief per uur. Een tarief per factuur kan bijvoorbeeld een training zijn, dit is een vast bedrag. Heeft de ZZP'er twee trainingen gehad? Je kunt deze producten meerdere keren toevoegen aan een factuur, daar komen we zo op terug. 

Je kunt hier ook een Percentage invullen. Wanneer je als bemiddeling bijvoorbeeld een % van het uurtarief inhoudt. 

Tot slot kun je hier ook een bonus toevoegen. Dus wanneer jij iets aan de zzp'er wil uitkeren, in plaats van in rekening brengen. Bijvoorbeeld om hem een bonus te geven voor het last minute accepteren van een dienst. Ook dit kan per uur, per dienst of per factuur. 

Scherm­afbeelding 2024-06-07 om 11.27.02

Product toevoegen aan een factuur

Wanneer je een factuur genereert [facturatie menu, genereer factuur], en je kiest hier voor een Inkoop factuur, dan verschijnen onderin jouw ingestelde producten. Hier kies je welke en hoevaak je dit wil toepassen. 

 • Product per factuur? Voorbeeld: training €100,- en je wil deze 2x toevoegen.
  • Aantal 2= 100 x 2 
  • Resultaat: €200,- 
 • Product per uur? Voorbeeld: bemiddelingsfee €2,-/uur en je vult bij aantal 2 in.
  • Dienst duurt 4 uur (12:00 - 16:00) 
  • Resultaat: Fee €2,- x 2 (aantal) x 4 (uur) = €16,- 

Screenshot 2022-09-06 at 14.09.36

Belangrijk!

- Wanneer je gebruik maakt van Verzamelfacturen. Moet je deze eerst aanmaken. En vervolgens over exact dezelfde periode, de Fee Factuur. Je selecteert dan: Drie Partijen Model - Inkoop Factuur - en vervolgens selecteer je onderaan het Product dat je wil factureren. Eventueel met een selectie van de ZZP'er(s), voor wie dit geldt. 

- In sommige gevallen wordt er ook een verzamelfactuur naar de ZZP'er gestuurd. In die opzet worden de kosten ingehouden, en hoeft er niet aan jullie als bureau betaald te worden. In de tweede video, leg ik de stappen uit om tot een Medewerker Verzamelfactuur te komen. 

Bekijk de video hier👇🏻

Algemeen: 

 

Medewerker Verzamelfactuur: