Tarieven, afspraken en uitzonderingen vastleggen

De kern van de facturatie zijn de afspraken die je maakt. Tarieven, afwijkingen en uitzonderingen per rol, of misschien wel per medewerker. Hier leggen we uit hoe je het vastlegt.

👉🏼Bekijk je liever een video?

Leg jij afwijkingen in de tarieven vast obv (ORT) percentages, of hanteer jij afwijkende tarieven? Je legt dit vast op dezelfde plaats in clevergig, maar de schema's zien er iets anders uit. 

Facturatie type selecteren

Als eerste stap in het aanmaken van een facturatie overeenkomst geef je de overeenkomst een naam. Dit kan bijvoorbeeld de naam van een opdrachtgever zijn, of bijvoorbeeld het type

Vervolgens kies je hier of afwijkingen in de tarieven op bepaalde tijdstippen worden berekend op basis van een percentage of een vast afwijkend tarief. 

Screenshot 2022-06-17 at 13.42.50

1. (ORT) percentages

Gebruik jij (ORT) percentages om afwijkende uurtarieven te berekenen. Dan ziet jouw schema er uit als onderstaande. Je kiest welk type facturatie stroom voor jou van toepassing is en welk BTW percentage je hanteert. 

Drie partijen model? Dan kies je hier ook of jouw marge een percent is of een bedrag per uur. Deze vul je hier in. 

Daarna ga je alle basis tarieven invullen per rol. Eventueel kun je ook per rol een uitzondering per medewerker toevoegen. 

De laatste stap is aangeven of kilometers en eventuele onkosten van toepassing zijn. Selecteer 'ja' als je wil dat de kilometers apart op de factuur komen te staan in een regel die de kosten berekend. Selecteer 'nee' wanneer een medewerker geen kilometers of andere onkosten vergoed krijgt. 

Eigen velden? Eigen velden kun je ook nog toekennen aan een facturatie overeenkomst. Handig wanneer je bv zowel uitzendkrachten als ZZP'ers plant. De facturatie gebruik je alleen voor ZZP'ers, zo kun je het onderscheid goed maken. 

Screenshot 2022-06-15 at 11.38.51

2. Afwijkende tarieven 

Gebruik je afwijkende tarieven op bepaalde momenten bv weekend of nachten, dan kies je voor dit schema.

De start van de inrichting is hetzelfde: Je kiest welk type facturatie stroom voor jou van toepassing is en welk BTW percentage je hanteert. Drie partijen model? Dan kies je hier ook of jouw marge een percent is of een bedrag per uur. Deze vul je hier in. 

Vervolgens ga je vastleggen op welke momenten een ander tarief geldt. Hier geef je alleen af wanneer  iets anders van toepassing is. Vervolgens kun je de uitzonderingen hierop (meestal feestdagen) ook vastleggen. Dit doe je handmatig, omdat iedereen anders omgaat met feestdagen. Dus vergeet niet ieder jaar deze wijzigingen weer even door te voeren voor het hele jaar. 

Daarna ga je ook hier per rol het tarief en het afwijkende tarief invoeren. Ook hier kun je vervolgens uitzonderingen toevoegen. Voeg het basis tarief dan eerst toe en klik dan per rol op het potloodje, nu kun je uitzonderingen per medewerker toevoegen. 

Tot slot kun je ook hier weer kiezen of onkosten vergoed worden: "De laatste stap is aangeven of kilometers en eventuele onkosten van toepassing zijn. Selecteer 'ja' als je wil dat de kilometers apart op de factuur komen te staan in een regel die de kosten berekend. Selecteer 'nee' wanneer een medewerker geen kilometers of andere onkosten vergoed krijgt. 

Eigen velden? Eigen velden kun je ook nog toekennen aan een facturatie overeenkomst. Handig wanneer je bv zowel uitzendkrachten als ZZP'ers plant. De facturatie gebruik je alleen voor ZZP'ers, zo kun je het onderscheid goed maken. "

Screenshot 2022-06-15 at 11.39.09

Bekijk hier de video👇🏻

HubSpot Video