1. Support Center
  2. Ik ben een planner
  3. Wat kan ik nog meer met clevergig?

ORT-schema's

In dit artikel vertellen wij hoe je ORTs toevoegt, hoe je ze exporteert en wat je er allemaal mee kunt.

In het ORT-schema leg je de afwijkende uren vast inclusief percentages. In clevergig zijn geen cao's gekoppeld, dus het toevoegen van een ORT doe je eenmalig zelf. 

De vernieuwde ORTs kun je koppelen aan verschillende velden, en minstens aan 1 opdrachtgever. Hier kun je zover gaan dat je hem koppelt aan een rol, een eigen veld (bv: type medewerker) en dat je het basis uur tarief toevoegt. clevergig doet het denk werk!

Vervolgens kun je de gewerkte uren exporteren in een rapport. Anders dan voorheen kan het rapport meerdere ORTs bevatten. 

ORT toevoegen

Om een nieuw ORT toe te voegen start je met het vastleggen van de naam. Vervolgens voeg je eenmalig, handmatig, de afwijkende uren toe. De uren waar jij geen afwijkend percentage voor invoert, worden automatisch 100%. Wanneer het schema erin staat, kun je hier nog informatie aan koppelen. Vergeet hierbij niet dat je tenminste 1 opdrachtgever moet koppelen.  

Schermafbeelding 2022-05-25 om 12.08.53

Wanneer worden ORTs toegepast? 

Het ORT wordt toegepast bij het accorderen van de uren. Wanneer jij in de urenregistratie uren goedkeurt, koppelt clevergig het juiste ORT. Is er een conflict en weet clevergig niet welk ORT van toepassing is? Dan krijg je een foutmelding. Deze melding vraagt jou welk van de conflicterende ORTs toegepast moet worden. Let op: want dit betekent dat niet goedgekeurde uren, ook niet van een ORT voorzien worden. 

Uren exporteren 

De ORTs zijn toegevoegd, diensten gepland, gewerkt en vervolgens geaccordeerd. Nu is het tijd voor de laatste stap: het exporteren van de uren ten behoeve van facturatie. Of je nou je facturatie hebt geautomatiseerd, of dit handmatig doet. De rapportage blijft dezelfde. Je kiest voor een uitgebreid of een aangepast rapport, en om de ORTs toe te passen selecteer je het vinkje 'Looncomponenten als aparte rijen'. Vervolgens kan jouw rapport meerdere ORTs bevatten. 

Schermafbeelding 2022-05-25 om 12.11.40

Je kunt met behulp van deze uitgebreide ORTs handmatige facturatie optimaliseren en vergemakkelijken. Maar ook automatische facturatie kan geoptimaliseerd worden door middel van het koppelen van de ORTs aan opdrachtgevers, relevante rollen en eigen velden. Zo kun je veel gemakkelijker onderscheid maken tussen freelancers en uitzendkrachten, wanneer je met beide werkt!